Mag een ouder het portret van een meerderjarig kind gebruiken

Op haar Instagram account plaatst de bekende actrice Gwyneth Paltrow een gezellige selfie met dochter tijdens hun skivakantie. Een blijk van moederliefde. Maar mag dit wel?

Een minderjarige zonder onderscheidingsvermogen, jonger dan 12 jaar, kan zelf geen toestemming geven. In dit geval moeten de ouders dus toestemming geven.

Op het moment van de foto is de dochter van Gwyneth Paltrow ouder dan 12 jaar, en dus volledig zelf in staat om te beslissen hoe haar portret gebruikt mag worden. Ook door haar mama, dus. Bovendien laat ze dit nog eens expliciet weten in een reactie op de post: dochter Apple gaat niet akkoord met het gebruik van haar afbeelding.

Maar ook al heeft de dochter haar wens om niet gebruikt te worden in de sociale media campagnes van haar bekende moeder duidelijk openbaar gemaakt, toch kon haar mama ermee wegraken mocht Apple zelf niet openbaar hebben gemaakt dat zij de persoon in die selfie is. Want door de skihelm en bril is de persoon in kwestie niet echt herkenbaar, en ook in de beschrijving van de post laat Paltrow niet blijken dat dit om haar dochter Apple gaat.

Gezien haar dochter niet dezelfde bekendheid geniet, kan je ervan uitgaan dat niemand echt wist wie die andere persoon in de selfie was. Maar door haar commentaar op de post laat dochter Apple duidelijk publiekelijk weten dat zij de persoon in kwestie is, indirect bevestigd door de reactie van mama.

Dus kort samengevat: enerzijds wil Apple niet dat haar afbeelding gebruikt wordt, maar anderzijds verhult ze zelf bij een redelijk onherkenbare foto publiekelijk dat zij het is. Het kan een pittige discussie aan de eettafel worden.