Ook Bekende Vlamingen hebben hun rechten

Onlangs was Tanja Dexters als passagier bij een verkeersongeval betrokken. De getuigenissen en het onderzoek zullen het nodige uitsluitsel geven, maar wat vooral opviel, was wat de chauffeur, vriend Michaël Peeters, aan de pers verklaarde.

Michael Peeters liet later nog weten dat hij en Tanja ook wegvluchtten omdat ze hadden gehoord dat Luk Alloo onderweg was om televisie-opnames te maken. "Ik wilde niet in die omstandigheden op de nationale tv komen. En Tanja ook niet."

(artikel op HLN.be)

De wet zegt duidelijk dat elke persoon zelf bepaalt waar en wanneer zijn afbeelding gebruikt wordt. Een simpele weigering van Tanja Dexters had Luk Alloo alle rechten ontnomen om opgenomen materiaal te gebruiken tijdens zijn programma. Opnemen kan je de man uiteraard niet verbieden, maar het gebruik van de beelden wel. Wat een politiebron ook bevestigt: Luk Alloo mag pas uitstappen wanneer de politie dat toelaat en de betrokkenen toestemming hebben verleend.

Als Bekende Vlaming zijn er uiteraard aangepaste spelregels, waarbij Dexters' afbeelding als een algemeen goed aanzien zou kunnen worden. Maar gezien dit tijdens een nadelige situatie gebeurt en zo directe reputatieschade met indirect inkomstenverlies zou kunnen veroorzaken, heeft de Bekende Vlaming wel degelijk het recht om gebruik van opgenomen beelden te verbieden.

De motivering om de plaats van het ongeval te verlaten omdat Luk Alloo onderweg was en met een compromiterende aflevering zou kunnen uitpakken, is dus onterecht, gezien Tanja Dexters met een simpel schrijven had kunnen verbieden dat de opgenomen beelden van Luk Alloo uitgezonden zouden worden.